منظور از دکوراسیون و معماری داخلی، هماهنگ سازی طراحی شده، برای به جلوه درآوردن رنگها، اثاثیه و سایر اشیا به صورت هنرمندانه، در یک اتاق یا یه ساختمون است. این مفهوم در لغت نامهی اکسفورد هم، برای کلمهی دکوراسیون تعریف شده.
هر کدوم از ما، یه طراح داخلی به حساب میایم، البته از نوع خونگیش. بیشتر اوقات، برای چیدمان اسباب و اثاثیهی خونمون اقدام میکنیم؛ جای مبلمان رو تغییر میدیم، گلدونها رو جابهجا میکنیم و برای تزیین خونه تصمیمات جدید میگیریم.
دکوراسیونداخلی، مثل هر هنر دیگه، سبک و سیاق و ریزهکاریهای مخصوص به خودش رو داره. طراح، علاوه بر تکیه به تجربه و علمش، نظر و سلیقهی افراد رو هم در اجرائیاتش، بسیار مهم میدونه .منظور از دکوراسیون و معماری داخلی در بین عموم مردم، شامل تمام عملیات ساختوساز تا مرحله چیدمان داخلی است که یه پروسه طولانی دارد، که پیمانکار و معمار در اجرایی شدن آن دخیل هستند.
تعریف دکوراسیون و معماری داخلی
هنر و دانش ایجاد فضاهای داخلی، به طوری که حس خوشایند و دلپذیری رو به کاربر بده، به دکوراسیون داخلی مربوط میشه. ایجاد فضاها از لحاظ زیبایی شناختی به این هنر نسبت داده میشه. تنوع سبکهای این هنر زیاد و در عین حال جذابن، که هرکدومشون طرفداران خاص خودشون رو دارن.طراحیها، ترکیبی از نظرات طراح و سلیقهی فرده.
منظور ازدکوراسیون و معماری داخلی اینه که، چطور میشه پلان آزاد رو با اسباب و اثاثیهی موجود در فضا هماهنگ کرد. و یا چه جوری میشه با پوشش دیوار و یا پیاده کردن سیستم نورپردازی به فضا، حالت زیبا و خوشایندی داد و یه فضای جذابی خلق کرد.
هر کس میتونه در طراحی مشارکت داشته باشه. این هنر سرگرمکننده به علم و مدرک خاصی نیاز نداره. برای خلق فضاها، علاوه به زیبایی و خوشایند بودن باید به کارایی داشتنشون هم توجه کرد. طراحان داخلی، اصولی مثل: زیباییشناسی و تخصص معماری، اقدام به ایجاد فضاهایی میکنن که با نیازها، هویت و روحیات فرد همخوانی داشته باشن.
دکوراسیون داخلی مبتنی به دو مقولهی علم زیباشناسی و علم معماریه یعنی هم تمرکز بر اجزا و عناصر ساختمون داره، هم ایجاد فضای دلپذیر.
مراحل کار دکوراسیون و معماری داخلی
منظور از دکوراسیون و معماری داخلی فقط جزئیات مربوط به سبک و چیدمان نیست، بلکه در طراحی دکوراسیون داخلی، جزئیات در اختیار کلیات هستن. به این صورت که از اول کلیات اجرا و بعد جزئیات رو باهاشون هماهنگ میکنن. پروسهی دکوراسیون داخلی از ایدههای ذهنی(البته با قالب فیزیکی معین) شروع و با به اجرایی دراومدن هر کدوم از مراحل که مکمل هم هستن، ادامه پیدا میکنه و وحدت و هماهنگی خاص و رضایت بخشی رو به نتیجه داره. اجرای دکوراسیون داخلی از مراحل زیر تشکیل شده:
- شناخت
- تجزیه و تحلیل
- ایده پردازی
- کانسپت( بودجه)
- طرح اولیه
- طرح نهایی
مصاحبه با مشتری و شناخت
اولین مرحله دکوراسیون داخلی ، مصاحبه با مشتری و شناخت پیدا کردن نسبت به ایدهها و نظرات شه و همچنین یادداشتبرداری از اولویتها و خواستههاش. دکوراتور هم باید با عنوان نظراتش،که مبتنی برتجربیات زیاده، نیازهایی رو مدنظر داشته باشه و به مشتری پیشنهاد بده و ازش بخواد که مثلا در فلان قسمت از خواستههاش، بازنگری داشته باشه.
تجزیهوتحلیل
طراحان داخلی با توجه به وسعت و یا سختی کار محول شده، قراردادها رو توی چند برگ و یا سندهایی تنظیم میکنن که طولانی و قانونیه. اصولاً در قراردادهای قانونی مواردی مثل نوع خدمت، روش انجام کار و تعهدات عنوان میشه. تجزیه وتحلیل دقیق برنامهها، تجهیزات و طرح ها از اصول پایهای، هنر دکوراسیون داخلی به حساب میاد.
ارائهی ایدهها
گاهی ممکنه در بخشی از فضا بازسازی و یا نوسازی انجام بگیره؛ که اولین اقدام برای این نوع تغییرات، طراحی و تهیهی نقشهی مناسبه. تهیهی این نقشهها شامل، اندازهگیریهای دقیق، برآوردها، بررسی سیستمهای انرژی، چککردن دیوارها از جهت اینکه، دیوار اصلی هستن یا کاذب و…صورت میگیره.
کانسپت(تخمین بودجه)
طراح دکوراسیون داخلی، طرح نهایی که ترکیبی از ایدههای مشتری و علم و تجربهها و پیشنهادات خودشه ارائه میکنه و قبل از شروع کار، کسب اجازه رو لازم داره.
دکوراسیون داخلی ممکنه در وسعت کمی انجام بشه، ممکن هم هست طراحی داخلی یه آسمانخراش رو به عهده بگیرن. در هر دو صورت تخمین و تعیین بودجه از ضروریاته. ممکنه بعضی از مشتریها از طراح بخوان که سعی کنن کار طراحی رو، در حد بودجه شون انجام بدن.
طرحهای بزرگ، به بودجههای کلان نیاز داره. در طراحی دکوراسیون داخلی برای خونهها، باید به فاکتورهای مهمی مثل طراحی اتاق خواب، اتاق بچهها و یا کف آشپزخونه توجه زیادی بشه.
طرح اولیه
ممکنه طراحان روزها و شاید ماهها(طراحی دکوراسیون داخلی، فضاهایی با وسعت زیاد مثل آسمان خراش ها و برج ها، زمان میبره) روی ایدهها و طرحها کار کنن. هرچقدر ابعاد و وسعت کار زیاد باشه، پیچیدگیهای کار و مرتبط کردن فضاها با هم دیگه سختتر میشه و تحقیق و مطالعه بیشتری رو میطلبه. پیش نویس کردن و به روی کاغذ آوردن تصویرهای ذهنی طراح، باعث میشه ارتباط بین مشتری و همکاران بهتر پیش بره.
پس از بررسیهای زیاد و سنجیدن جوانب کار، طرح اولیه شامل المانهایی مثل: نورپردازی، زیبایی شناسی رنگ ها، انتخاب مواد و غیره به مشتری و همکارا ارائه میشه. ارائهی طرح اولیه از بین چندین طرحی که توسط طراح دکوراسیون داخلی تجزیه وتحلیل شده و موفقترین و بهترینه، صورت میگیره.
مرحله و نقشهی نهایی
سوال: دکوراسیون و معماری داخلی چیست؟ در این مرحله اهمیت پیدا میکنه، یعنی توافق بین طرفین اجرایی کردن پروژه؛ پیمانکار، معمار و مالک.
اگه طرح ارائه شدهی اولیه، کاملا مورد پذیرش مشتری و تیمکاری بود، طرح وارد مرحلهی نهایی میشه و اگه نیازی به تغییرات بود، طی جلساتی این تغییرات انجام میگیره. این مرحله شامل، نقشههاییه که توسط طراح دکوراسیون داخلی،کشیده شده و قراره به صورت انفرادی کار کنه و یا نقشهکشهایی که به صورت حرفهای و تخصصی کار میکنن، این نقشهها رو طراحی میکنن. وسعت و نوع کار در تعداد برگههای نقشه تاثیر داره.
تمامی علایم روی نقشهها از قبیل اندازهها، جزئیات، طرحها و سایر مشخصات به زبان تخصصی معمارها و دکوراتورها بیان شده که توسط خودشون به راحتی قابل تشخیصه. در بعضی از طراحیهای هزینه بر و پیچیده، ممکنه طراح دکوراسیون داخلی، طرح نهایی رو بعد از پذیرفته شدن طرح اولیه ارائه کنه. طرح ثانویه کاملتر و با تمامی جزئیات ارائه میشه.
انواع سبک های مختلف ومعروف دکوراسیون و معماری داخلی
دکوراسیون و معماری داخلی اینه که چه عواملی میتونند تاثیر بهسزایی در طراحی داخلی داشته باشن. که ما اینجا یه تاثیر سبکهای مختلف اشاره میکنیم.
سبک دکوراسیون مدرن
این سبک از دکوراسیون داخلی، طوری طراحی شده که سادگی در همه ی فضاهای خونه به چشم میاد. سطوح صاف و صیقلی و شفاف واستفاده از اشکال هندسی واضح مثل دایره ها و اشکال زاویه دار که سرسختی روبه نمایش میزاره، از ویژگیهای این سبکه. در سبک مدرن از مجسمههایی استفاده میشه که مفاهیم انتزاعی دارن.
سبک دکوراسیون و معماری داخلی امروزی
این سبک قابلیت انعطافپذیری رو داره و اصولاً پایبند سبک و سیاق خاصی نیست. تفاوتش نسبت با سبک مدرن تو همین موضوعه. سبک مدرن، نمایانگر طراحی های قرن بیستمه.و مثل یه فضای رسمیه؛ اما دکوراسیون داخلی امروزی به صورت راحتی وخودمونی طراحی شده و صمیمیت رو بیشتر انتقال میده.
سبک دکوراسیون و معماری داخلی مینیمال
در واقع این سبک، سادگی وحذف ابزار اضافی محیط رو نمایش میده. اسباب و اثاثیه ی زرق و برق آنچنانی ندارن و از رنگهای متضاد زیاد استفاده شده تا خنثی بودن فضارو پوشش بده تاجلوه ی بصری معقول ایجادکنه.
سبک دکوراسیون و معماری داخلی صنعتی
سبکی الهام گرفته شده از انقلاب صنعتیه و مربوط میشه به قرن های ۱۷ و ۱۸ میلادی. این سبک احساس ناتموم بودن روبه بیننده منتقل میکنه. در دکوراسیون داخلی این جور مجموعه ها، از آجر و چوب هم استفاده میشه. استفاده از مبلمان چرم نشونه ی اشرافی گری افرادبه حساب می اومد که در این دکوراسیون ها به وفور، به چشم میخوره.
دکوراسیون و معماری داخلی سنتی غربی
این نوع دکوراسیون داخلی، با ویژگی های کلاسیکی همراهه؛ استفاده از لوازم تزیینی، مبلمان مجلل، استفاده از چوب های تیره رنگ، بافت های متنوع و گلدوزی های زیباوبه کارگیری پالت های رنگی از ویژگیهای این سبکه.
دکوراسیون و معماری داخلی سنتی خاورمیانه
از ویژگی های این سبک دکوراسیون داخلی میشه به، استفاده از نقوش سنتی و اسلامیه؛ بهکارگیری فرش ها و زیر انداز های سنتی ایران و رنگ های تند و گرم، برای طراحی داخلی این طور مجموعها، اشاره کرد.
سبک دکوراسیون و معماری داخلی سنتی شرق دور(چین و ژاپن)
دکوراسیون داخلی مردمان سرزمین شرق دور سنتیه. و از ویژگی های بارز این سبک، سادگی و تواضع وفروتنیه. استفاده از میز و صندلی ها با پایه های کوتاه، در و پنجره های کشویی، استفاده ازتشکها ها به جای تختخواب و غیره است.
سبکهای متنوع وزیادی، دردکوراسیون و معماری داخلی فضاهای مختلف به کار گرفته میشه که ما فقط به تعداد کمی از اونا اشاره کردیم والان فهرست وار به چند مورد دیگه هم میپردازیم:
- سبک دکوراسیون هالیوودی
- سبک دکوراسیون کلاسیک
- سبک دکوراسیون مونوکروم
- سبک دکوراسیون یونان باستان
- سبک دکوراسیون ساحلی
- سبک دکوراسیون ایران باستان
- سبک دکوراسیون روستیک و…
نتیجهگیری
دکوراسیون و معماری داخلی داخلی چیه؟ مراحل اجرای اون به چه صورتیه؟ به این مسئله میتونیم به دو صورت نگاه کنیم، یا از دید یه شخص عامه، یا از نظر یه فرد متخصص. مسلما به جوابهای متفاوتی میرسیم؛ چون نقطه نگاه اونها با هم متفاوته. در واقع هر کدوم با توجه به تجربه و سلیقهی خودشون این موضوع رو بررسی میکنند.
How useful was this post?
Click on a star to rate it!
Average rating 0 / 5. Vote count: 0
No votes so far! Be the first to rate this post.